Schoolplein ASV

Al in 2011 ontstaan op de ASV Dalton school in Amersfoort de eerste ideeën voor een natuurspeelplein en vormt zich een speelpleincommissie. Het begin is niet makkelijk – immers moeten alle neuzen de zelfde kant op staan en is budget altijd een aandachtspunt.

DO stand 26-meiIn maart 2013 komt er dan een stroomversnelling: er is (beperkt) budget , de natuurtuincommissie is een daadkrachtige groep van ouders en leerkrachten en er is een ontwerp gemaakt door ontwerpbureau BRVC. Om de begroting sluitend te maken wordt besloten om zo veel mogelijk zelf uit te voeren en wordt Samenwerkstad door het schoolbestuur gevraagd om de uitvoering van het ontwerp te begeleiden.

.
IMAG0299In een aantal klus (zater-) dagen wordt met veel betrokkenheid van ouders en leerkrachten een groot deel van het ontwerp uitgevoerd. Veel onderdelen kunnen we zelf uitvoeren waardoor de kosten voor de aannemer / hovenier beperkt blijven. In meerdere opzichten is sprake van een organische ontwikkeling: de betrokkenheid van vrijwillige ouders en leerkrachten verandert en daarmee ook de samenstelling van de commissie. Het ontwerp dient als richtlijn maar de uitwerking daarvan is afhankelijk van de acceptatie binnen de school. De beschikbaarheid van gratis bouwmaterialen maakt creatief en neemt invloed op het proces. Ondanks deze dynamiek in het proces viert de school op 1 juli 2013 met de opening van het amfitheater de afsluiting van de eerste bouwfase. Na de zomer 2013 wordt er flink doorgewerkt en krijgt dit project in het voorjaar 2014 een voorlopige afsluiting met de keuring van het terrein en de certificeren van de nieuw gebouwde speeltoestellen. Samenwerkstad heeft hiervoor al in de bouwfase contact met het belgische (keurings-) bureau kinderspel.

liggende boomstam_fotoDe voor de keuring noodzakelijke vormbladen vullen we samen met de kinderen en ouders in: risico’s en regels zijn geen abstracte dingen van boven af maar is iets wat een kind goed kan begrijpen: als ik hiervan af val, dan mag er niks op de grond staan waarop ik kan vallen. De houten stam wordt erg glad als die nat is etc…

 

 

IMAG0648Een mooi compliment krijgen we van onze buren: het spelgedrag van de kinderen is hoorbaar veranderd sinds de komst van het nieuwe schoolplein!

De kinderen spelen minder agressief en de speeldruk is beter verdeeld op het terrein. Verder zorgt minder verharding natuurlijk ervoor dat het geluid minder hard is.

 

IMG_20150214_142733524 (1)Het is maar een voorlopige afsluiting van het project, want het vuur is bij de ouders aangestoken waardoor zij doorgaan met het ontwikkelen van de speeltuin. Er volgen b.v. nog een moestuin en een wilgentunnel en er zijn plannen voor een avontuurlijke klimuitdaging voor de ouderen kinderen.

Voor het onderhoud en beheer heeft Samenwerkstad met betrokken ouders een plan ontwikkeld waarin ook de leerlingen een grote rol spelen. Hierdoor wordt de natuurspeeltuin een veilige speelomgeving waarin kinderen niet alleen veel plezier beleven. Ze worden ook bewust over gevaren in de fysieke omgeving en leren hoe met elkaar om te gaan.

Lees hier hoe anderen de rol van Samenwerkstad zien in dit project