NATUURLIJK! we bouwen onze speelplein ZELF!

Samenwerkstad helpt scholen om een natuurlijk speelplein te realiseren. Dit is maatwerk, zowel qua product dat er uiteindelijk gerealiseerd wordt, maar ook wat betreft het proces hoe het speelplein tot stand komt. In principe ondersteunt Samenwerkstad in 3 fases:

straatbankje_workshopSamen dromen

Kinderen, ouders en leerkrachten weten zelf het beste hoe hun droom over hun speelomgeving eruitziet. Wel gaan de meningen soms uit elkaar en heeft niet iedereen verstand van wat uiteindelijk realiseerbaar is. Samenwerkstad helpt om de wensen naar boven te brengen, een gezamenlijke noemer te vinden en uiteindelijk tot een realiseerbaar, veilig en breed gedragen plan te komen. Dit doet Samenwerkstad door ieder gebruiker serieus te nemen. In workshops maken wij het iedereen mogelijk om zijn ideeën in te brengen. Dit gebeurt door verbeelding (b.v. plaatjes en maquettes) en een passende werkvorm (interactief). Als externe vakman zorgt samenwerkstad ervoor, dat het proces niet eindigt in eindeloze discussies maar dat we tot een gezamenlijk gedragen plan komen waarin zich iedereen terugvindt. Een gezamenlijke droom die op zich al voor veel verbinding zorgt tussen de (toekomstige) gebruikers.

 

998822601Samen bouwen

Als het plan klaar is staat iedereen te trappen om het te realiseren. Van deze energie maakt Samenwerkstad gebruik. Gezamenlijk voeren wij op klusdagen een groot deel van de werkzaamheden zelf uit. Samenwerkstad zorgt voor een goede voorbereiding (materialen en gereedschap) en begeleiding van de klusdagen. Werkzaamheden die te moeilijk of tijdrovend zijn besteden we uit aan een aannemer / hovenier. Dit coördineert Samenwerkstad.

Aan het eind van een klusdag kijken we met trots op de voortgang in het werk. Het geeft voldoening om actief voor de eigen leefomgeving bezig te zijn. Verder hebben we het band versterkt met de andere kinderen, ouders en leerkrachten. En niet te vergeten: we hebben gebouwd aan de betrokkenheid met deze plek. Dit is straks in de beheersfase heel belangrijk. Logisch dat we aan het einde van een klusdag altijd het glas heffen op ons en het groeiende plein.

 


1000265585Samen spelen en zorgen

Als het speelplein af is wordt het terrein en alle gebouwde speelaanleidingen gekeurd. Veilig wordt het spelen echter pas door bij de kinderen het bewustzijn van risico te bevorderen. Het speelplein is juist de plek waar kinderen leren om risico’s in te schatten en te beoordelen. De kinderen worden net als hun ouders en de leerkrachten betrokken bij het onderhoud en beheer. Samenwerkstad helpt om een beheers- en veiligheidsplan op te stellen dat kinderen begrijpen. Hierdoor blijven veiligheid en risico geen abstracte begrippen maar juist voelbaar en beïnvloedbaar. Een boomstam is glad als die nat is. Dat wil je niet voorkomen, dat wil je een kind juist leren.

Het natuurspeelplein kent in plaats van speeltoestellen speelaanleidingen. De manier van spelen is hier minder vastgelegd dan bij een toestel. Het bevorderd een fantasievol spel en biedt veel meer mogelijkheden om veel kinderen tegelijk ruimte te bieden.

 

De kosten die Samenwerkstad in rekening brengt zijn afhankelijk van de omvang van het project en de duur van de begeleiding. Er kan een vaste prijs afgesproken worden voor het hele traject of begeleiding per uur ingehuurd worden. De begroting van het project is deel van de eerste planfase maar kan ook vooraf geschetst worden om een overzicht over de haalbaarheid te krijgen. Samenwerkstad kan ook adviseren in het werven van fondsen. Neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!

Voorbeelden: