Buurtspeelplek Amelie

De buurtspeeltuin is in 1945 opgericht op de plek van het ‘oude rosarium’ en heette Speeltuin Irene. Als de speeltuinvereniging zich in 2011 zelf opheft en begint om de speeltoestellen te verkopen komt de buurt in actie: zij, buurtbewoners met kleine kinderen, wilden de speeltuin behouden!

Na gesprekken met de gemeente lukt dat uiteindelijk en kan de initiatiefgroep in de zomer 2012 een nieuwe start maken met een nieuwe naam: Schildersspeelplaats Amelie.

Begin 2014 wordt Samenwerkstad gevraagd om het proces van de herontwikkeling te begeleiden. Reden hiervoor is dat er wel betrokkene bewoners en leuke ideeën zijn, maar de ontwikkeling niet de gewenste snelheid krijgt.  Samenwerkstad gaat de uitdaging graag aan en na een paar avonden brainstormen en tekenen presenteert de initiatiefgroep op 22 maart 2014 het nieuwe ontwerp aan de buurt. Getekend door Samenwerkstad, maar gemaakt door de initiatiefgroep Amelie. Een plan dus waar de buurt achterstaat en waarvoor men zich graag in wil zetten.

In 5 klusdagen wordt in 2014 een groot deel van het plan gerealiseerd. Samenwerkstad heeft hierbij een aanjagende en faciliterende rol. De groep betrokkene bewoners die in 2012 het stokje heeft overgenomen van de scheidende speeltuinvereniging is op zich best zelfkrachtig en heeft al een hoop expertise in huis vwb groenaanleg en zelfbouw. Maar toch blijkt dat een externe begeleider Het verschil kan maken: in de leiding te nemen en aan te jagen. Ook zorgt de betrokkenheid van een professional die een buurtproject helpt trekken voor een enorme stroomversnelling. Gefinancierd is de herinrichting van de buurtspeelplek en de begeleiding door Samenwerkstad door subsidies en fondsen die de actiegroep Amelie zelf heeft aangevraagd.

Lees hier wat betrokkene bij dit buurtproject vinden van de inzet van Samenwerkstad.

Zie hier de website van Schildersspeelplaats Amelie